Toscane

Een korte schets van Toscane

Toscane is over de hele wereld beroemd om zijn kunst, geschiedenis en prachtige landschap. Het verleden en heden gaan hier op een opmerkelijke manier samen, want de bevolking is trots op zijn erfgoed. Onafhankelijk en strijdlustig hebben ze eeuwenlang hun omgeving en tradities weten te bewaren. Hierin schuilt voor een groot deel de aantrekkingskracht die Toscane heeft op bezoekers.

De bevolking van Toscane is zich bewust van zijn afkomst die teruggaat tot de Etrusken.   Deze erfenis heeft ook politieke betekenis. Toscane geniet nog steeds een soort basisdemocratie waarbij referenda worden gehouden over bijvoorbeeld de vraag of het autoverkeer moet worden geweerd uit het centrum van Florence (wat ons betreft eerder die brommuskieten, zoals vespa's e.d.) Florentijnen zijn echter ook bereid om het recht in eigen hand te nemen, zoals in 1990 toen ze tegen de politie vochten om de sluiting van de San Lorenzo-markt te voorkomen. Toscanen hebben ook een afkeer van de regering in Rome en zijn bureaucratie. Veel mensen willen terug naar de autonomie die ze genoten voordat ItaliŽ in 1870 een eenheid werd. dit is nog verscherpt door de onthullingen over de geÔnstitutionaliseerde corruptie in ItaliŽ.

De Toscaanse liefde voor de eigen haard heeft geleid tot een strek campanilismo: provincialisme dat wordt bepaald door het geluid van de plaatselijke kerkklok.   Sociaal-antropolgen beschouwen dit als een overblijfsel van de middeleeuwse stedenstrijd. dit is te zien bij veel Toscaanse festivals, die worden geÔnspireerd door een serieuze rivaliteit tussen de verschillende stadswijken (bijv. de Palio in Sienna).

Tot in de jaren vijftig steunde de regio nog op een feodaal systeem, de mezzadria, waarbij boeren die zonder betaling op het land werkten een deel van de oogst kregen als beloning.  Hoewel landbouwproducten nog steeds een belangrijk ingrediŽnt zijn van de Toscaanse economie, is nog maar 20% van de Toscanen werkzaam in de landbouw.  Oude gewoonten zijn echter niet weg te denken: de siŽsta wordt nog steeds in acht genomen, zodat in de middag bijna alles een paar uur gesloten is.  Iedereen die slim genoeg is zal dat voorbeeld snel overnemen. In juli en augustus is het 'smiddags gewoon te warm om het gebruikelijke tempo vol te houden.

Na een explosie van activiteit aan het begin van de dag, zinken de meeste Toscaanse steden terug in een meer bezadigd tempo. Binnen de stadsmuren is nieuwbouw veelal verboden, zodat bijna iedereen die naar school of naar zijn werk moet, de bus of de auto neemt naar de buitenwijken. De oude stadskernen zijn dan het domein van de bezoeker.   Het merendeel van de steden zijn echter geen openluchtmusea, er worden voldoende mogelijkheden geschapen voor bedrijven en instellingen om zich daar te vestigen, mits ze de oude bouwstijl maar intact laten.

Glas, marmer en motorfietsen behoren tot de belangrijkste industrieproducten van Toscane en de olijfolie en wijn uit Toscane (bijv. Chianti) worden over de hele wereld geŽxporteerd.

Toscane is rijk aan historische monumenten.  Veel stadjes in de regio hebben nog Etruskische muren en binnen die muren palazzi uit de Middeleeuwen en de Renaissance, stadhuizen die getuigen van idealen van democratie en zelfbestuur en kerken gebouwd op de ruines van oude tempels. Op het platteland vindt men nog kastelen en versterkte dorpen, symbolen van het geweld en de plaatselijk conflicten die Toscane tijdens de Middeleeuwen verscheurden. Een goed voorbeeld hiervan is San Gimignano, met zijn verdedigingstorens.

Enkele van de indrukwekkende kastelen, zoals de Fortezza Medicea in Arezzo, dragen de naam van de Medici's. hun familiewapen dat overal in Toscane voorkomt, herinnert aan de rol die zij speelden in de geschiedenis van de regio. zij stonden aan de wieg van zowel het humanisme als de Renaissance en later, toen ze groothertogen van Toscane waren beschermden ze vooraanstaande geleerden als Galileo. Toscane heeft ook een rol gespeeld in bredere gebeurtenissen: Napoleon werd verbannen naar Elba, en Florence was enige tijd de hoofdstad van het pas verenigde ItaliŽ.

De kunstschatten van Florence hebben veel te lijden gehad door bombardementen tijdens WOII en de overstromingen van 1966. De restauratieprojecten die zijn ondernomen, hebben echter het wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd. Op deze manier blijft de artistieke erfenis van Toscane het hedendaagse bestaan inspireren.

 

Onze vakantie

Nadat wij de gebruikelijke reisgidsen erop na hadden geslagen, waagden wij ook een poging op het Internet. Per slot van rekening is Toscane op zich best in de belangstelling gekomen en Lucca, het plaatsje waar wij dicht bij zaten, is vrij groot, dus... wie niet waagt wie niet wint.  Zowel de stad Lucca als de provincie Lucca hebben site's die de moeite waard zijn om te bezoeken.  Er zijn ook engelstalige pagina's beschikbaar en bieden een keur aan informatie die het bekijken waard is. Er is bijvoorbeeld een hele route met foto's langs de diverse villa's opgenomen,  een route die ook door prachtig landschap gaat en daarom alleen al de moeite waard is om te rijden, te kijken en om te eten in de aangegeven restaurants!. De url's zijn www.comune.lucca.it/   en www.lunet.it/lucca/itinerario/itinerarien.htm .

Dag 1

Omdat de verwachting was dat het een druk weekend zou worden, besloten wij op de vrijdag te vertrekken. Ook al hadden wij besloten de reis in twee dagen te doen, leek het ons verstandig om zo vroeg mogelijk te vertrekken en dat werd dus iets na drie uur 's-ochtends!. De reis op zich ging voorspoedig die dag en naarmate we meer bij de alpen kwamen werd het kouder in plaats van warmer, maar vooruit daardoor was het wel prettig reisweer, alleen waren de doorkijken in Zwitserland iets minder mooi dan gehoopt. In plaats van de Gotthard tunnel hebben wij gekozen voor de pas en dat levert op de top hele mooie vergezichten op.

gothardt.jpg (36508 bytes)

 Het weer was ook zodanig opgeklaard dat vergezichten weer mogelijk waren. Bij het naar beneden gaan werd het aanmerkelijk warmer dan alle dagen daarvoor in Nederland. Tot zover was onze rit naar de warmte al geslaagd. Omdat het nog vroeg in de middag was zijn we toch nog Italie ingereden in plaats van in Zwitserland te blijven en bij Lodi (onder Milaan) hebben we overnacht.

Dag 2

Een prettige bijkomstigheid was daardoor dat wij rustig op ons gemak aan de tweede etappe van de reis konden beginnen. Na een rustige reis via de autostrada en hier en daar wat boodschappen gedaan te hebben, kwamen we op onze bestemming aan: het kleine dorp Mastiano. De routebeschrijving gaf aan, na een kleine brug gaat u links af na de kerk.  Heel prettig om dat te weten vooral als blijkt dat je nog eerst 9 andere kleine bruggetjes moet passeren voordat je degene aantreft die je hebben moet.  Na eerst een hartstilstand gekregen te hebben van het aanblik van het huisje als je aankomt rijden, bleek het daarna een perfecte locatie en accomodatie te zijn. Het schuurtje bleek de boosdoener te zijn en de eigenaresse wachtte nog steeds op een bouwvergunning van de gemeente om het op te knappen (what's new!). Na alles uitgepakt te hebben, hebben we de rest van de dag maar opnieuw de geneugten des levens ondekt.

Dag 3

's-Ochtends wakker worden met de zon schijnend,  24įC,  de cicades volop aan het knerpen en maar een dagje genieten van de directe omgeving met wat pain,  vin en boursin. Oh nee, dat is Frans!, moet zijn pane, olive en formaggi <g>.

Huisje2.pg (38670 bytes)

Dag 4

Een dagje Lucca. Lucca werd in 180 v.C. een kolonie van het oude Rome en de Romeinse erfenis is nog steeds zichtbaar aan het rechthoekige stratenpatroon.  De opmerkelijke ovale vorm van het Piazza del Mercato is een overblijfsel van het amfitheater. Dit is trouwens ook de plaats waar het zomerfestival werd gehouden, met o.a. Elton John, Back Street Boys en een aantal Jazz grootheden. Lucca is omgeven door zware muren van rode baksteen. Doordat ze het verkeer en de moderne wereld buitensluiten geven ze de stad zijn speciale karakter. Ze behoren tot de best bewaarde verdedigingswerken uit de Renaissance. Binnen deze muren is Lucca een vredige stad met nauwe straatjes en pas maar op, want anders wordt je van je sokken gereden door fietsers!!.

De stadsmuren bieden je de mogelijkheid voor een voortreffelijke wandeling en dat komt door Marie Louise de Bourbon. Deze liet aan het begin van de 19de eeuw op de muren een park aanleggen met een dubbele bomenrij. De wandeling is 4,3 km lang en biedt fraaie gezichten op Lucca. Een van de mooiste punten is toch wel het gezicht op de Torro del Guinigi, met zijn daktuin met steeneiken.

Eik.jpg (14663 bytes)

In Lucca vindt je verschillende verdedigingstorens die op last van het bestuur niet hoger mochten zijn dan 41m. Om toch te laten zien dat zij de machtigste en rijkste familie van Lucca waren, liet de familie Guinigi een daktuin aanleggen en daarop de steeneiken, zodat hun toren toch de hoogste was.

Het indrukwekkende Palazzo Pfanner is gebouwd in 1667. Het heeft een van de mooiste formele tuinen van Toscane, aangelegd in de 18de eeuw. Aan weerszijden van de middenlaan staan barokbeelden van goden en godinnen uit de Romeinse mythologie en citroenbomen in enorme terracotta potten. Het huis zelf bevat een grote collectie hofkostuums uit de 18de en 19de eeuw, veelal gemaakt van zijde. De export van zijde van een bron van grote rijkdom is Lucca.

Lucca2.jpg (18732 bytes)

Na zo'n wandeling in de warmte waren we toe aan een zwemfestijn. Daarvoor kozen we het strand bij de badplaats Viareggio, na de betaaltenten kom je bij het gratis strand en even goed.

next page