Zwitserland

 (Helvetia)

Zoals jullie van ons langzamerhand gewend zijn beginnen we eerst met een korte schets van Zwitserland. 

Zwitserland heeft voor ons een speciale betekenis. Niet alleen heeft Jennine in haar jeugd daar veel vakanties doorgebracht, het is ook een land waar veel familie van haar woont. De oom en tante die daar wonen hebben de nodige neven en nichten, pardon! dat moet natuurlijk zijn nichten en neven, voortgebracht. En bijna alles is getrouwd en heeft weer nazaten. Wees niet verward bij het aanschouwen van dit reisverhaal, ze komen allemaal wel aan bod en we denken met zeer veel plezierige gedachten aan hen terug! Maar zoals beloofd, eerst een korte schets van Zwitserland.

Er is nauwelijks een land te vinden dat binnen een zo beperkte ruimte zo'n overvloed heeft aan natuurschoon, bezienswaardigheden, historische plaatsen en mogelijkheden tot beoefening van sport en andere, als Zwitserland. Van de zacht glooiende vlakten van het Mittelland en het met meren bespikkelde gebied van de Vooralpen tot het ongenaakbare hooggebergte en de al haast mediterrane wereld van Ticino is er een grote landschappelijke verscheidenheid.  

Het kenmerk CH op de Zwitserse auto's betekent Confoederatio Helvetica: Zwitsers eedgenootschap. De verkorte naam Zwitserland (Suisse, Svizzera, Schweiz) komt van Schwyz, een van de drie kantons die zich in 1291 verenigden tot een eeuwigdurend bond. De huidige landsgrenzen dateren van de toetreding van de kantons Wallis, Neuch‚tel en GenŤve die in het jaar 1815 plaatsvond. In 1848 veranderde de Statenbond van het oude eedgenootschap en van de Helvetische Republiek in de Bondsstaat met de huidige grondwet. 

Maar met de Bondsstaat alleen zijn we er nog niet. De ongeveer 3000 gemeenten zijn verenigd in districten of "ńmter" en vormen de 26 kantons. Zij zijn de kleinste politieke eenheden en zijn in hoge mate zelfstandig bij het bepalen van hun publieke aangelegenheden. Zij zijn verantwoordelijk voor hun eigen financiŽn. Elk van deze kleine staatjes heeft zijn eigen grondwet, een eigen parlement, een eigen regering en eigen rechtspraak. De Bond is verantwoordelijk voor een aantal andere zaken, zoals de buitenlandse politiek, geldwezen, landsverdediging e.a.

Er is echter een merkwaardigheid in Zwitserland te vinden. Is het nu een viertalig of een drietalig land? In het Bundersparlement mag je slechts het woord voeren in een van de drie officiŽle talen. Duits, Frans en Italiaans waren reeds in de eerste Bondsgrondwet van 1848 als gelijkgerechtigde landstalen erkend. In 1938 werd het Retroromaans bij volksstemming tot vierde landstaal verheven. Sindsdien zie je op iedere bankbiljet de tekst in vier talen afgedrukt. Maar waarom niet in het parlement?

Sinds het congres van Wenen in 1815 is Zwitserland neutraal. Wel heeft het een dienstplichtig leger waarbij de feitelijke dienstplicht kort duurt maar wel is er elke jaar een korte herhaling. Het "gerucht" gaat dan iedereen daardoor ook wel een eigen geweer thuis heeft staan. Er wordt nu overwogen dit systeem ook aan te passen aan de gewijzigde wereldorde.

Vanwege de verscheidenheid is het ondoenlijk om alles over Zwitserland is een klein introotje te vermelden. In het kort zullen we de leuke dingen en wetenswaardigheden vermelden bij elk landsdeel/kanton waar we zijn geweest. En nu..........!!

 

Dag 1

Vandaag konden we wat later weggaan dan als we naar ItaliŽ gaan. Per slot van rekening was de afstand die we vandaag gingen rijden wat minder ver, nog maar 775km en dat is makkelijk te doen <g>. Na deels de gebruikelijk route gereden te hebben besloten bij Freiburg een andere route te rijden en niet via Basel te gaan. Per slot van rekening heb je niet altijd de mogelijkheid om door het Zwarte Woud te rijden. Freiburg is beslist een plaatsje om eens naar toe te gaan, vooral als je van sfeer houdt en wat middeleeuws aandoende gebouwen. Via het kuuroord Titisee (wat eigenlijk wel een beetje tegen viel) gingen we naar Feldberg, deze is met z'n 1493 meter de hoogste berg in de wijde omgeving. Helaas was het wat somber weer zodat het uitzicht wat minder was dan waar we op gehoopt hadden. Wat we wel gemerkt hebben is, dat als het weer een beetje meezit, je een prachtig uitzicht krijgt voorgeschoteld. We hebben daar wat rondgelopen in de kou, wat foto's gemaakt en elkaar wat sneeuwballen toegegooid want ondanks dat het al mei was, lag er nog een behoorlijk pak sneeuw!!

sneeuwballen gooien in het Zwarte Woud op 1200m hoogte

Bad Sšckingen was voor ons de grensovergang. In het verleden ging je dwars door het centrum en dan via de oude brug de grens over. Jennine wilde ons dat romantische plaatje laten zien, maar helaas voor ons (maar wel gelukkig voor de bewoners) is dit tegenwoordig alleen nog maar mogelijk voor voetgangers. Via een alleraardigst binnenweggetje ging de reis voort naar Aarau en dan hopelijk naar ons einddoel Gršnichen. Waar we nog niet uit zijn is waar de bewegwijzering slechter is, de keus is tussen BelgiŽ waar je de achteruitkijkspiegel nodig hebt om te zien waar je naartoe had moeten gaan, of de stad Aarau? Zoals je wel merkt was het dus een puinhoop om de juiste weg te vinden!! Gelukkig was er een Zwitser die ons zag stuntelen met een landkaart en een hand over z'n hard haalde en ons voortreffelijk de weg wees.

het huis van Ernst en Brigitte, wij zaten helemaal bovenin met een prachtig uitzicht        net op tijd voor de bloeiende boomgaard

Tegen een uur of 5 en nog wat gezoek kwamen we eindelijk bij Brigitte en Ernst aan, dat zijn het nichtje van Jennine en haar echtgenoot , die ons wat eerder hadden verwacht. Maar ja, zoals dingen kunnen gaan, is het helaas niet altijd mogelijk om een precieze tijd af te spreken. En wat gebeurt er als mensen elkaar een tijdje niet gezien hebben? Juist! Er wordt veel gepraat, dus was het al weer vrij laat toen we een einde aan de dag breiden en naar bed gingen. Maar daarvoor zijn we nog eerst naar Jennine's  oom en tante gegaan, aangezien haar tante voor een weekje weg ging als begeleidster van een aantal blinden. Nee niet skiŽn deze keer maar gewoon er lekker even uit.

Ernst, Steven en Brigitte       Elia, heel snel een vriendje van Steven

volgende dag                home

  counter